Albina – crafturi si activitati educative

  • 11 luni de la ultima actualizare
  • 1916Views

In curand va veni primavara si vor aparea albinutele, alaturi de aparitia primelor flori. Asadar, ca niste albinute harnicute ne-am apucat de treaba in realizarea unor crafturi, activitati si jocuri educative. Si anume:

  1. Ciclul de viata al albinei
  2. Partile componente ale unei insecte-ALBINA
  3. O zi din viata albinei
  4. Cum sa faci o albina

Albina – crafturi si activitati educative

Am intrat in lumea fantastica a albinutelor prin realizarea unor coronite din hartie. Am folosit hartie galbena cartonata, sarma plusata si un capsator. Micii curiosi au fost foarte incantati si si-au luat foarte in serios rolul de albinute lucratoare. 🤩

Invitatie la tema albinelor…

Lucram dupa fise de lucru

Pentru aceasta tema am realizat patru fise de lucru, care vor ajuta la dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei prin desen. Fise ce trebuie examinate si descrise cu atentie de catre micii curiosi.

Ne-am inceput activitatea prin aflarea unor fascinante informatii despre albine:

  • ca sunt insecte zburatoare
  • ca traiesc in stupi, in care acestea strang mierea si  isi ingrijesc „copiii”
  • matca-reagina albina e singura care depune oua
  • o familie de albina poate ajunge la 70 000-80 000 de membrii
  • ca intr-un stup traiesc 3 tipuri de albine: matca (regina), albinele lucratoare (care culeg polen si nectar din flori), trantori (acestia sunt numai masculi si ajuta regina sa depuna oua).

➡️Cum sa faci insecte din hârtie-activitate aplicativa pentru copii.

Partile componente ale unei albine

Am desenat, descris si enumerat partile componente ale unei albine cu ajutorul fisei de lucru:

am aflat ca albina are:

  • un cap–cu doua antene situate de o parte si de alta a cestuia, doi ochi mari (fiecare ochi estte format din mai multi ochi mici), o trompa cu care strange nectarul si polenul din flori);
  • torace
  • aripi–mai exact 2 perechi de aripi (anterioare si posterioare)
  • trei perechi de picioare: anterioare mediene si posterioare
  • abdomen
  • ac

Ciclul de viata al albinei

Ciclul de viata al albinei l-am realizat prin rezolvarea unei alte fise de lucru. Au colorat, decupat si identificat etapele de transformare ale unei albine, de la: ou ➡️ larva ➡️ pupa ➡️ albina.

O zi din viata unei albine

Pentru a intelege mai bine rolul si munca pe care o depun albinele zi de zi, le-am realizat o fisa de lucru si un joc de numarare – transferul polenului.

fisa tip evantai – o zi din viata unei albine

Joc matematic – transfetul polenului

Le-am aranjat pe masa de lucru: o floare de hartie, pompoane galbene si portocalii, un zar, clesti si o tava ramasa de la o cutie de oua.

Cum se joaca:

Cel mic a dat cu zarul. Apoi, a transferat cu clestele cantitatea de pompoane conform numarului indicat de pe zar in tava, precum fac albinutele lucratoare. O activitate ce ajuta la imbunatatirea motricitati mainilor, la buna coordonare ochi-maini si la atentie.

Craft – albine de carton

Pentru realizarea acestui craft albina, am folosit: carton de la oua, sarma plusata, tempera, pensule, ochi mobili, hartie transperenta si lipici.

Cum am realizat:

Am decupat cate doua incaperi de la cutia de oua (pentru fiecare) si le-am vopsit galbene. Apoi, M. si A. au trasat cu tempera neagra cateva dungi negre, pentru ai evidentia albinutei abdomenul. Au lipit in partea din fata cei doi ochi mobili si cele doua antene. Albina este aproape gata, ii mai lipsesc aripile, pe care i le-au lipi sus (pe spatele cartonului). Aripile le-am realizat prin decuparea literei opt.

Modelaj din aluat de casa – ALBINA

Pentru inceput i-am cerut lui M. sa formeze cuvantul ALBINA cu ajutorul literelor magnetice.

Dar, si..

-sa identifice litera si sunetul A din cuvant;

-sa dea alte trei exemple de cuvinte care incep cu litera A.

Apoi am trecut toti trei la treaba.

Eu am realizat aluatul/plastilina (vezi reteta AICI) si am aranjat tava cu materialele necesare, pentru activitate: aluat, sarma plusata, ochi mobili, bete de bumbac, aripioare de cupate din hartie cerata transparenta.

Cei mici au modelat aluatul realizand corpul albinei, i-au adaugat ochisori, antene, aripioare si dungi negre.

Cos senzorial – cu albine

Am incheiat activitatea cu un Cos senzorial ce cuprinde mai multe jocuri: de descriere si recunoastere, de transfer, de numarat, de scriere, de formare de grupe (dupa culoare, dupa marime).

Cum am realizat:

Am amenajat un cos senzorial cu orez galben colorat, am aruncat in el diverse materiale: pmpoane (galbene, negre), miniaturi jucarii, placi de carton hexagonale, o lingurita, albinute (pe care le-am realizat impreuna prin taierea si vopsirea unor oua de polistiren), clesti…

Apoi.. cei mici au construit un stup de albine folosind placile hexagonale, iar manevrand clestii au transferat albinele in casa lor.

Tot prin joaca, M. si A. au transferat, au numarat albinute, pompoane dupa culoare si marime; au identificat si recunoscut sunetul si litera A de la ALBINA; au salvat literele magnetice din „stup” si au compus cuvantul ALBINA cu ajutorul lor.

Spor la joaca si creativitate!

Citeste si Litera si sunetul A de la ALBINA.

Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l si prietenilor tai!

Urmareste-ne si pe canalul de YOUTUBE pentru mai multe idei educative si creative!

By Curiosidemici

Mamica implinita2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *