Acomodarea la gradinitaAcomodarea la gradinita
 • 2 luni de la ultima actualizare
 • 81Views

Acomodarea la grădiniță este un proces important și delicat pentru copii și părinți deopotrivă. Aceasta presupune adaptarea treptată a copilului la noul mediu și rutinele grădiniței. Pentru a asigura o acomodare lină a copilului la grădiniță, iată câteva etape esențiale, atât pentru părinți cat si pentru educator:

Pregătirea emoțională pentru gradinita

Etape premergătoare pentru părinți:

 1. Informați-vă în legătură cu grădinița: Înainte de a începe procesul de acomodare, părinții ar trebui să se informeze cu privire la grădinița la care urmează să-și înscrie copilul. Cunoașterea programului, regulilor și politicilor grădiniței.
 2. Comunicați deschis cu copilul: Implicați copilul în discuții despre grădiniță și ascultați cu atenție îngrijorările, întrebările sau gândurile sale. Explicații cu blândețe ce se va întâmpla la grădiniță și subliniați lucrurile pozitive și distractive pe care le va experimenta. Explicații copilului modul în care se desfășoară o zi tipică la grădiniță, de la momentul sosirii până la momentul plecării. Acest lucru va ajuta copilul să înțeleagă ce se întâmplă și să se simtă mai în largul său.
 3. Construiți o rutină stabilă: Începeți să implementați o rutină zilnică, cu ore de somn și mese regulate, pentru a pregăti copilul pentru programul de la grădiniță. Stabilirea unei rutine stabile îl va ajuta să se adapteze mai ușor la programul grădiniței.
 4. Introducerea în mediul grădiniței, întâlniri cu cadrele didactice și interacțiunea cu ceilalți copii: Începeți cu vizite scurte la grădiniță înainte ca copilul să înceapă oficial. La început, programați sesiuni scurte de stat la grădiniță. Gradual, măriți durata, astfel încât copilul să se obișnuiască treptat cu timpul petrecut acolo. Acest lucru îi va permite să se familiarizeze cu clădirea, să cunoască cadrele didactice și să își facă prieteni noi. Asigurați-vă că atmosfera este primitoare și că întâlnirile sunt pline de zâmbete și căldură.
 5. Încredințarea unui obiect de confort: Încurajați copilul să aducă cu el la grădiniță un obiect de confort, cum ar fi o jucărie preferată sau o păturică. Acest lucru îl va ajuta să se simtă în siguranță și protejat.
 6. Participarea părinților în primele zile: În primele zile, poate fi util ca unul dintre părinți să rămână în preajma copilului pentru a-i oferi siguranță emoțională. Pe măsură ce copilul se acomodează, timpul de prezență a părinților poate fi redus treptat.
 7. Relația cu cadrele didactice: Asigurați-vă că copilul dezvoltă o relație de încredere și afecțiune cu cadrele didactice de la grădiniță. O relație bună cu educatorii poate spori confortul și încrederea copilului.
 8. Recapitulare pozitivă: Încheiați fiecare zi la grădiniță cu o recapitulare pozitivă a experiențelor. Discutați cu copilul despre lucrurile frumoase și interesante pe care le-a făcut și lăudați-l pentru eforturile sale.

Amintiți-vă că fiecare copil este unic, iar ritmul de acomodare poate varia de la un copil la altul. Fie că este vorba de zâmbete sau de lacrimi, fiți alături de copilul vostru și asigurați-l că îl susțineți în noul său drum către grădiniță. Cu timpul și cu sprijinul potrivit, majoritatea copiilor se adaptează și se bucură de experiența minunată pe care o oferă grădinița.

Etape premergătoare pentru educator:

 1. Comunicare cu părinții: Educatorul ar trebui să comunice cu părinții și să afle mai multe informații despre copilul care va începe la grădiniță. Aflarea preferințelor, nevoilor și experiențelor anterioare ale copilului va ajuta educatorul să îl înțeleagă mai bine și să pregătească mediul potrivit pentru acomodare.
 2. Crearea unui mediu primitor: Educatorul ar trebui să se asigure că mediul grădiniței este prietenos, călduros și captivant. Decorarea sălilor cu lucruri colorate, prietenoase și interesante poate stimula interesul copilului și îl va face să se simtă binevenit.
 3. Activități de socializare: Organizarea de activități de socializare și jocuri în grup poate facilita interacțiunea dintre copii și îi poate ajuta să se simtă mai confortabil unii cu alții.
 4. Înțelegerea individuală a copiilor: Fiecare copil este unic și are propriile nevoi și abordări. Educatorul ar trebui să fie sensibil la nevoile individuale ale fiecărui copil și să îi ofere sprijin adecvat în timpul acomodării.
 5. Comunicare deschisă cu părinții: Educatorul ar trebui să mențină o comunicare deschisă și constantă cu părinții, pentru a împărtăși informații despre progresul și evoluția copilului în timpul perioadei de acomodare.

În cele din urmă, o acomodare lină la grădiniță necesită o abordare blândă și empatică din partea părinților și a cadrelor didactice. Cu timpul și cu sprijinul adecvat, copilul va dezvolta încredere și confort în mediul nou și se va bucura de experiența minunată pe care grădinița o poate oferi.

👉 Ghiozdanul meu cu activități – fișe de lucru

👉 Cum sa faci un iepuraș – video

👉 Imunitate in primul an de colectivitate

By Curiosidemici

Mamica implinita2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anotimpurile