Am continuat seria activitatilor interactive si educative despre lumea animalelor.
In aceasta saptamana am parcurs tema: Padurea si animalele ei.
Daca sunteti in cautare de activitati usor de realizat, iata cateva idei practice pe care le-am realizat alaturi de piticii mei curiosi:
Pentru inceput le-am prezentat cateva imagini cu animalele din padure. Scopul acestor imagini a fost de ai familiariza pe cei mici cu natura si de ai invata sa recunoasca animalele din mediul lor.
Mediul de viata al animalelor in padure
Mestesuguri manuale prin tufisuri – casutele animalelor din padure
Dupa cum stim sezonul rece nu este pe placul tuturor, iar acest lucru il regasim si la animalele care se “cuibaresc” prin frunzis sau care hiberneaza pe timpul iernii. Am realizat cu piticii mei locurile de iernat (sau in pregatire pentru iernat) ale animalelor din padure, cu ajutorul materialelor reciclate de prin casa, si anume: role ramase de la hartia igienica, hartie colorata, crengute, frunze uscate, carton.. Astfel am aflat unde locuiesc/ hiberneaza fiecare in parte, pe timp de toamna, iarna sau primavara.





Pentru teposi si veverite am realizat casute din role cartonate ramase tot de la hartia igienica. Am mototolit impreuna cu cei mici hartie colorata, si am taiat fasii pe care le am incretit… Le-am lipit si casutele micilor rozatoare le-am realizat. Pentru bătrânul Mor-mor un barlog trainic am facut.. multe frunze si crengute peste o farfurie de carton am așezat, astfel.. cald la iarna va avea…
O tava senzoriala si o macheta cu mediul de viata al animalelor de conifere, toamna in padure. Pamant fals, animale, copaci facuti din carton si rulouri de carton, viziuni si scorburi.

Am descris fiecare imagine, am recunoscut si denumit animalele, am aflat ca oamenii au grija de animale pe timp de iarna (le ofera apa, hrana, chiar si adapost), am observat unde locuiesc ( barlog, scorbura, vizuina) si cu ce se hranesc.






Am făcut pământ comestibil cu.. Praf de cacao… Si.. Reteta o gasiti aici.
Dintre toate animalele din padure observate, cele mai captivante ochisorilor nostri, care au atras numeroase curiozitati au fost: vulpea, ursul si veverita.
Asadar… Cinci zile ce ni le-am dedicat acestor animalute, afland si mai multe informatii captivante.
Activitati creative: vulpea, ursul, veverita si bufnita
Vulpea
In prima zi dedicata creativitati am inceput cu “vicleana vulpe”. Am recitit povestea “Ursul pacalit de vulpe” la care am ras pe seama peripetiei ursului, am glumit, apoi…am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa avem incredere in nimeni.
Poti asculta impreuna cu cei mici povestea audio Ursul pacalit de vulpe ⬅️aici.
I-am realizat o mică descriere vulpii impreuna. Si anume: ca este un animal salbatic, ca este sireata, ca are o blana roscata si o coada stufoasa, ca da viata la 1 sau mai multi pui, ca se hraneste cu carne (dand târcoale de multe ori si cotetelor de găini din gospodariile din apropierea padurii, hranindu-se cu acestea), ca isi construieste vizuina in diguri sau orice ridicaturi de pamant avand mai multe intrari si iesiri.
La partea creativa am realizat vulpea prin metoda handprint.
Materialele necesare: hartie portocalie cartonata, tempera, lipici, foarfeca si doi ochișori mobili. Daca nu aveti ochisori mobili ii puteti desena.

Cum am realizat?
Am trasat cu ajutorul unui creion conturul mainii mele. Am decupat-o cu foarfeca, uniform. Astfel realizand corpul vulpii. Deasemeni am desenat si capul, caruia i-am adaugat doua triunghuri mici pentru urechi. M. a colorat cu tempera alba vârful cozii si obrajii, iar cu culoarea neagra nasul. Dupa ce s-a uscat vopseaua a lipi capul de corp. Si gata! Am realizat un frumos craft—o vulpe.
Ursul
Cea de-a doua curiozitate despre animale, a fost uriasul urs brun. —mami, oare de ce doarme ursul in “gaura” aia?
Stiati ca? Ursul toata primavara, vara si toamna se hraneste constant si activ cu vegetale, fructe, rădăcini, frunze si carne procurandu-si astfel stocuri de grasime suficiente pentru iarna (pentru cand nu se gaseste de mancare). Astfel acesta isi petrece toata iarna in barlogul sau, in majoritatea timpului hibernand. Foarte rar iese afara.
Am realizat barlogul lui Mos Martin, viitoarea sa casa din aceasta iarna friguroasa.
Materialele necesare: hartie cartonata (albastra, maro), o punga maro de hartie, lipici si vata.

Cum am realizat?
Pe o coala albastra A4 am lipit o alta bucata de hartie maro. Am realizat un urs care doarme, pe care cei mici l-au colorat si lipit. Am mototolit o punga de hartie si M. a lipit-o de jur imprejurul ursului, realizand barlogul. La final din vata am realizat zapada.
Citeste si Mediul de viata al animalelor.
Veverita
In a treia zi de creatie am realizat si am hranit veverita cu ghinde. Am scos la imprimanta o veverita, careia M. i-a realizat coada si blana din bucati mototolite de hartie creponata.

La aceasta activitate i-am pregatit si cateva cartonase care ii indicau cate ghinde trebuie sa pape veverita.
Bufnita
A patra zi a fost dedicata bufnitelor. Astfel de activitate este un mod atat de creativ de a folosi frunzele, si un proiect grozav pentru copii. Deoarece procesul este foarte distractiv, iar produsul final este atat de dragut.



Cei mici au realizat penajul bufnitelor prin lipirea pastelor vopsite in culorile toamnei si a frunzelor. La final am realizat impreuna un tablou cu crengi.

Poti combina acest craft cu o carte (ideal ar fi ca aceasta sa fie prezenta la orice activitate) cu bufnite si vei avea o activitate grozava pentru toamna sau iarna.
Voi stiti cum arata padurea noaptea?

Iata… este o bezna totala, prin care se vad numai ochisori speriati. Oare ai cui sunt?

Va spun eu.. ai cui sunt: a unei vulpi, a unui lup, a unei caprioare, iar ceilalți sase a unor bufnite.
Aceasta activitate am realizat-o prin tehnica stampilarii cu pom pom.
Animalele naturii de toamna
Intr-una din plimbarile noastre am strans: castane, crengute, ghinde, frunze si conuri, pe care le-am folosit bucurosi la aceasta minunata activitate creativa.
Am facut baze rapide din carton si M. a adaugat cu bucurie castanele, conurile si celelalte materiale, realizand aceste dragalase animalute: o vulpe, o caprioara, o bufnita, un arici, o veverita.








Ce parere aveti despre aceste mestesuguri? Copilul tau s-ar bucura la astfel de idei?
Dacă ți-a plăcut acest articol Distribuie-l si prietenilor tai printr-un share!
Urmăreste-ne si pe canalul de YouTube curiosi de mici pentru mai multe idei!