Idei de activitati senzoriale cu orez

8 idei de activitati senzoriale cu orezorez.8 idei de activitati senzoriale cu orez
  • 1 an de la ultima actualizare
  • 488Views

Idei de activitati senzoriale cu orez pentru joacă senzoriala, joacă liberă, sortare, transfer și proiecte creative . Aceste activităti senzoriale nu necesită mult timp pentru realizare. Iar multe dintre materialele pe care vrem sa le folosim le gasim prin casă/gospodărie (jucării, recipienti, ustensile).

Astfel de activități dezvoltă imaginația, creativitatea și limbajul celui mic. Acesta va explora, va investiga, va observa diferite texturi și materiale, care îl vor ajuta să-și dezvolte simțul tactil și vizual, motricitatea fină, coordonarea mână-ochi.

Idei de activitati senzoriale cu orez

Cum să colorezi orezul

* 1-2 căni cu orez (pentru fiecare culoare dorită) într-o pungă cu ziplock

* colorant alimentar (noi am încercat și cu acuarele semilichide)

* închide fiecare pungă și agită-le bine

după:

* se toarnă orezul colorat pe o suprafață plată cu hârtie de copt să se usuce.

Ce poți folosi?

* o tavă mai adâncă/cutie

* orez colorat

* linguri de lemn/de plastic

*boluri/borcanele pentru transfer

* diferite personaje de jucărie.

* si tot ceea ce dorești 🤔

Iată 8 idei de jocuri și activități senzoriale cu diferite teme pe care le-au explorat M. și A. Fiecare activitate a fost un real succes pentru noi. 🤗

1. Tavă senzoriala – Pe tărâmul de gheață al Elsei

O activitate pentru micile prințese care o iubesc pe Elsa. (M. 5 ani)

Materiale necesare: figurine Disney; discuri demachiante pentru zăpadă; pietre decorative de sticlă pentru gheață; steluțe din confetti pentru a realiza fulgii de zăpadă; orez pentru a imita zăpada; recipienti pentru a sorta; lingurițe și clești pentru transfer.

2. Tavă senzoriala curcubeul poneilor

Poneii… și în mod special poneiul Rainbow Dash au fost inspirația pentru această activitate. Pe lângă materiale de mai sus menționate am mai folosit: cartoane vopsite de la ouă, diverse miniaturi jucării de la kinder și lego, pietre decorative de sticlă, vată, o perie de aranjat părul poneilor.

3. Tavă senzoriala – vânătoarea de litere

Pentru această activitate am folosit o tavă cu orez multicolor, litere (Mm), o pensula, un creion, o fișă cu alfabetul, cartonașe cu litere și imagini pentru asociere.

Am ascuns cateva litere haotic în cutia plină cu orez. I-am cerut Mariei să găsească o literă cu ajutorul unei pensule. La fiecare literă găsită a fost o bucurie mare🤗 Uite,uite mami l-am găsit pe A, pe X! Unde nu a știut i-am arătat litera pe cartosul cu imagine, ca să facă asocierea. Probleme au fost la literele mici de mână, ceva mai nou pentru ea. După ce le identifica le căuta pe foaie, le încercuia și trebuia să dăm 1-2 exemple de cuvinte care încep cu litera respectivă (unu ea și unul eu).

4. Tavă senzoriala pentru micii paleontologi – în lumea dinozaurilor

Dinozaurii sunt foarte populari în activitățile lui A.(2 ani) și astfel i-am inclus și în jocurile senzoriale. Vezi întreaga activitate aici.

5. Tavă senzoriala cu utilaje

Am folosit o rampă de la lego, pe care A. a vărsat cu buldozerul, cu lopatica, dar și cu mânuțele orez și pietricele pentru a încarca camionul. Ce multă distracție a fost! De asemenea s-a bucurat mult și când a urcat și coborât pe rampă buldozerul.

6. Tavă senzoriala învățăm culorile – albastru, mov, galben, verde

Am realizat această tavă pentru A. (2ani) deoarece mai încurcă culoarea albastră cu cea verde și invers, astfel le-am recapitulat.

* cele 3 tuburi colorate le-am vopsit împreună. A… și sunt role rămase de la hârtia igienică.

7. Cutie senzoriala cu legume

Aici am colorat orezul negru asemeni pământului. Cu ajutorul cleștisorilor M. și A. au prins morcovii pentru a hrăni măgărușul. De asemeni au cules florile, au plantat, au arat cu tractorul pamantul, au transferat pamant în ghivece pentru răsad.

Vezi și Prima mea grădină de legume pentru exersarea motricitatii fine.

8. Cutie senzoriala curcubeu pentru transfer

Cu ajutorul unei pâlnii și a lingurițelor au transferat orezul curcubeu într-un borcan și în tuburi, iar și iar și iar…

De câte ori am facut orez colorat pentru micuții mei să se joace, a fost un succes! De asemenea, ține foarte mult, așa că de fiecare dată îl depozitez înapoi într-un borcan etanș.

9. Cutie senzoriala cu tematica Pascala

Într-o cutie de plastic am pus: orez curcubeu (în partea de jos, în care am ascuns câțiva iepurași surpriză), orez verde și galben, pom pom (diverse culori), hârtie creponata (tăiată-să imite iarba), câteva ouă de polistiren, flori, abțibilduri tematice (toate luate din Pepco). Alături le-am pregătit ustensilele de mânuit: clești, pâlnii, lingurițe, plus câte trei recipiente colorate (diferit) pentru a sorta în ele obiectele de aceeași culoare.

Copiilor le-a plăcut în special să găsească iepurașii surpriză (de ciocolată) pe care i-am ascuns în orez. Turnând, scobind și realizând brioșe din pom pom-uri! Copiii s-au distrat de minune!

La astfel de activități cei mici se joacă literalmente în jur de 45 minute cel mult, acum depinde de activitatea respectivă ce implică.

Am realizat și un scurt colaj cu cele 8 activități, iată-le aici.

Ps. Pentru a evita unele accidente! Nu părăsi încăperea atât timp cât copilul explorează tava senzoriala!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l si prietenilor tai printr-un share!

Citeste si – activitati de toamna

Urmărește-ne și pe canalul de YouTube curioși de mici pentru mai  multe idei educative și creative!

By Curiosidemici

Mamica implinita2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *