Activitati de toamna. Lucru manual. Curiosi de mici.

Toamna se apropie cu pasi repezi, cu frunze colorate, conuri de brad, castane, ghinde, ciuperci si dovleci – materiale numai bune pentru realizarea unor activitati educative tomnatice.

Toamna

Inspiratie pentru activitati de toamna: o plimbare prin padure plus o vanatoare de comori, experimente, activitati educative/creative si senzoriale.

Activitati impreuna cu cei mici

Activitati de toamna

Există atât de multe modalități distractive de a ne bucura de acest anotimp: în mod special cel de explorare în natură.

Va propunem pentru inceput o plimbare in padure, in grup (familie, prieteni, colegi) poate fi o experienta minunata. Ce poti face o zi in natura? Poti asculta cantecul pasarelelor, fosnetul frunzelor; picnic in padure; plimbari cu bicicleta; drumetii; poti aduna frunze, crengute, ghinde.

O plimbare prin padure e o aventura!

Puteți începe să strângeți diferite comori (frunze, castane, crengute..), le așezați într-o tavă, pentru a putea fi ușor de atins și de explorat cu ajutorul mânuțelor. Puteți folosi chiar și o lupă. Purtați discuții deschise despre forme și culori. Sigur veți primi și întrebări precum: De ce se usucă frunzele? De ce au forme diferite? De ce unele se colorează în galben, maro sau roșu?

Iata cateva din activitatile noastre, avand ca tema – toamna si jocurile ei:

Faceți cunoștință cu Zâna toamnă și povestea ei:

Într-un palat foarte îndepărtat, situat în inima unei păduri trăiește o fată roscovana foarte frumoasă, ce se numește ZÂNA TOAMNA. Această fata pe cât este de frumoasă, pe atât este și de bogată. Bogățiile ei cele mai de preț sunt roadele Pamantului: fructe, legume, cereale, flori, dar și ploi manoase și bogate din cămara cerului și multe, multe altele.., pe care le dăruiește în fiecare toamnă oamenilor gospodari. Aceasta își face apariția în fiecare an, la început de septembrie, odată cu începerea grădinițelor și a școlilor. Prietenul său cel mai bun Vantul o poartă mereu voios pe aripile sale, ajutând-o pe aceasta să presare cărari cu frunze arămii pentru ași face simțită prezența.

Sunt Zâna Toamna și îți ofer în dar coșul meu cu bogații!

O activitate minunată, plina de culoare, imaginație bogată, creativitate și aventură. Am realizat două șabloane din carton reciclat: unul cu Zâna Toamna și unul cu coșul cu bogații. Cei mici au transfera orez colorat, sâmburi colorați de cireșe, frunze, flori, legume.. dând “viață” frumoasei zâne. Iar coșul l-au umplut după culoare cu bogățiile oferite de aceasta.

Experiment – ploaia

Avand parte de un inceput de toamna ploios, am realizat un experiment – “Ploaia intr-un borcan”

De unde vine ploaia? Dar ce se intampla atunci cand ploua? Intrebari puse de micii curiosi.

Asadar, acest experiment te va ajuta sa ii explici celui mic despre cum se formeaza ploaia.

Ai nevoie de: un pahar sau borcan transparent, apa, spuma de ras, albastru de metil, cerneala sau colorant alimentar, plus o pipeta.

Cum am realizat?

Am pus apa intr-un borcan transparent si am facut un nor din spuma de barbierit. Cei mici au adaugat cateva picaturi de culoare, pic, pic cu pipetele. Apoi am observat ce se intampla cand norul este plin. Picaturile de ploaia vor incepe sa cada.

De ce sa va opriti la un singur experiment? Alte experimente gasiti aici si aici.

Matematica cu ghinde 🐿️

M. a numarat ghindele si le-a asezat pe fiecare la locurile lor, alaturi de buna prietena Veve.

Matematică cu mere

De această dată A. a cules mere și a făcut compot din acestea. I-am desenat un copac (un mar), i-am decupat câteva jetoane de mere roșii, și un borcan pentru compot. Am sigilat cu scoci borcanul pentru a putea șterge (cu un șervețel umed) numărul ce îi va indica cantitatea de mere ce trebuie pusă în borcan. Astfel, vom putea continua activitatea prin realizarea mai multor borcane de compot.

Cutiuta de comori. Vanatoarea de comori.

Intr-una din plimbarile noastre prin parc, M. a pornit intr-o minunata vanatoare de comori.

Am realizat dintr-un cofraj de carton (ramas de la oua), un mic cufar cu diferite indicii. Conform imaginilor (indicilor) din cutie M. a gasit comorile toamnei: conuri, pietricele, ghinde, diferite frunze etc.

Activitati senzoriale – Joc senzorial

✔️Astfel de activitati stimuleaza simturile copilului (vaz, auz, miros, atingere), ofera explorare, invatare, comunicare, dezvolta motricitatea fina, imbunatateste coordonarea ochi-mana.

Cutia senzoriala a toamnei a fost primita cu multa bucurie de cei mici. Cu ajutorul linguritelor, a clestilor au transferat si sortat, realizand copacul toamnei.

Pentru cutia noastra am folosit: orez colorat in nuante ruginii, jetoane (frunze, animalute si ghinde, pe care le-am cartonat si laminat), pom pom-uri, recipienti, clesti, linguri, un tub de la haria igienica.

https://youtu.be/0vy8lIqrBus

Pictura senzoriala

Am lipit pe masa de lucru doua pungi transparente ziplock. Am scos la imprimantă fise cu frunze, le-am decupat si le-am lipit deasupra pungilor. Am introdus in interiorul pungilor: culori acrilice, o lingura cu ulei de bebe. M. a realizat pictura senzoriala prin dirijarea culorilor, in toate directiile cu ajutorul degetelor.

Lucru manual creativ

Fata toamna – cei mici vor colora, picta, decupa si lipi.

Toamna cu splendoarea ei de culoare se anunta, clar..

Sarcini

Dezvolta gândirea logica, dezvoltă capacitatea celor mici de a observa schimbări in natura, imbogateste vocabularul pe tema toamnei..

Veverita din hartie creponata🐿️colorare-lipire-coordonare

Am mototolit si am taiat cateva fasii de hartie creponata portocalie pentru a realiza podoaba capilara a veveritei Veve.

Cum am realizat o veverita de hartie aici.

Legume si fructe de toamna

Din materiale reciclate: role de carton ramase de la hartia igienica, folie cu bule, farfurie de unica folosinta, dischete demachiante, frunze ruginii… Vezi si Gradina mea de legume🥕🌶️🧄🧅🥕activitate aplicativa.

🌽Stiulete de porumb. Am realizat un stiulete de porumb dintr-o rola ramasa de la hartia igienica si folie cu bule.

Am capsat de jur imprejurul rolei folia cu bule. Apoi, M. a pictat-o cu galben, iar la final am adaugat frunzele.

🍄Ciupercuta realizata din farfurie de carton si rola cartonata ramasa de la hartia de bucatarie. Video cum am realizat, aici.

🍎Mar. Pe rola cartonata am lipit hartie alba si am desenat cu marker negru samburii (astfel am format cotorul). Am taiat cateva fasii de hartie rosie, pe care M. le-a lipit de jur imprejur realizand pulpa marului. Iar l-a final a lipit codita si frunza.

La aceasta activitate M. a invatat si componentele marului.

Frunzele toamnei

O idee simplă prin care exploram culorile schimbătoare ale frunzelor din acest sezon răcoros.

Frunzele le-am realizat printr-un contur cu lipici fierbinte, apoi umplut cu acuarele de către micii mei curioși. Ne-am distrat copios amestecând vopselurile pentru a obține culorile toamnei perfecte.

Un soare realizat prin tehnica stampilarii

Pe masa de lucru am lipit doua coli A4, pe care M. a realizat un soare prin tehnica stampilarii cu diferite frunze.

Frigarui de frunze

O activitate motorie usoara de toamna. Vei avea nevoie doar de cateva bete de bambus pentru frigarui, in care cei mici vor aduna diferite frunze.

Un leu, un arici și Zâna Toamnă din frunze

Tot ce trebuie sa faceti este sa adunati cat mai multe frunze de diferite marimi, culori si forme.

Pentru realizarea leului am mai avut nevoie de: hartie cartonata pentru fata si urechi, doi ochisori mobili, o castana si doua discuri demachiante pentru nas.

Melci din castane si plastilina

Materiale necesare: plastilina, castane, bete de chibrit, frunze.

Am introdus si joaca cu plastilina, deoarece manipularea sa ajuta la imbunatatirea abilitatilor motorii fine ale mainilor, la dexteritatea si agilitatea degetelor, dar.. totodata si consolideaza o buna coordonare ochi-maini.

Arici din con si plastilina

Cadre minunate in natura

Cu alta ocazie am realizat cateva cadre minunate in natura. Am creat un arici si un iepuras.
Ai nevoie de carton sau hartie.. Taie forma ramei si lasa-ti curiozitatea sa te conduca!

Copiii se vor distra mult, incearca sa creezi!

Daca ti-a placut acest articol, Distribuie-l si prietenilor tai printr-un share!

Urmăreste-ne si pe canalul de YouTube curioși de mici!

Citeste si ➡️Anotimpurile anului.

By Curiosidemici

Mamica implinita2

5 thoughts on “Activitati de toamna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anotimpurile