Sari la conținut

55 de activitati si jocuri distractive pentru copii. Idei-distractive, amuzante si educative.

◼️Jocuri și activități pentru copiii mici, de grădiniță și nu numai.

V-ați plictisit în casă?

Ești în căutarea unor activități și jocuri distractive pentru copii? Atunci când sunteți în carantină (din cauza unei boli ale copilăriei), sau cand vremea este urâtă?

Iată 55 de idei de activități și jocuri, pe care le-am desfășurat împreună cu partenerii mei M. și A., permanenți dornici de joacă, dar mai ales de atenție. Idei din care te poți inspira atunci când petreci timp cu copiii acasă și ai rămas în pană de idei.

55 de idei de activități și jocuri pentru întreaga familie.

1. Pictați cu degețelele, cu palma, cu talpa, cu pumnul.➡️”Fingerprints crafts”

2. Desenați împreună–cărți sau fișe de colorat; desenați diferite forme, figuri sau imagini👨‍🎨. Dacă, copilul este micuț „mâzgăliti” împreună. 😁

O cutie, și un mega desen realizat în echipă.

3. Colorați cu creta. (afară pe asfalt, cât și în interior pe o tabla).

4. Jucați-vă cu plastilina. Modelați diferite: forme, animale, flori. Puteți realiza plastilina acasă, împreună. Găsiți rețeta➡️aici. Astfel de activitate le va stimula creativitatea și musculatura mâinilor.

5. Pictați prin diferite tehnici. Experimentați diferite tehnici de pictură: pictura cu paiul, pictura pe folie de aluminiu, pictura cu ață, tehnica stampilarii, pictura cu faina).. ➡️Tehnici de pictura

➡️Experiment culori magice

6. Faceți puzzel-uri. Va puteți personaliza propriile puzzel-uri, singuri acasă. Iată câteva idei de puzzel handmade.

7. Realizați diferite crafturi din: hârtie colorată+lipici, din materiale reciclate (cofraj de ouă , rola rămasă de la hârtia igienică, betisoare de lemn de la înghețată, cârlige, paie de băut). ➡️Idei de crafturi-ușor de realizat împreună cu cei mici.

8. Jucați „Mima”➡️cum se joacă

9. Jucați „Telefonul fără fir”➡️cum se joacă

10. Joc de rol cu păpușile și jucăriile. Este cea mai căutată distracție, care ii încântă mereu.

11. Picnic în casă. Întinde o paturica, pregătiți câteva sandvișuri, fructe, un fresh și luați picnicul😀🌈 în casă, mai ales dacă afara este iarnă.

12. Cort în casă. Cu ajutorul unui cearșaf vă puteți face propriul cort în casă. Așează un cearșaf pe masa din sufragerie sau din bucătărie, în interior câteva perne, și.. Spor la joacă!

13. Dansați. Consumații energia celui mic prin dans. Prin dans veți face și sport🤸‍♀️

14. Jucați-vă „de-a v-ați ascunselea/pititea”

15. Jucați-vă „Baba oarba”

16. Jucați-vă X și 0.

17. Învață-l literele și cifrele. Exista diferite materiale ajutătoare (cărți specifice, abțibilduri, puzzel-uri, tabla magnetica, numărătoare, cărțile de joc) sau pur și simplu un pix și un caiet în care îi poti desena chiar tu cifra, sau litera.

Îi poți desena un copac cu frunze de litere sau cifre.

18. Faceți un concurs de cuvinte. Ex. cine spune mai multe cuvinte cu litera „A sau B, C”.

19. Vizionați împreună un film Disney.

➡️Vizionează aceste 2 experimente „magice” și încearcă-le cu cel mic…

20. Gătiți împreună.

21. Realizați brățări și coliere din paste.

22. Jucați popice. Puteți juca popice chiar în propria sufragerie. Ce trebuie să faci? Strânge câteva sticle de plastic (peturi goale). Alegeți un loc pentru pistă. După ce ați ales locul unde vor sta popicele, delimitați o linie cu banda izolatoare și începeți jocul.

23. Jucați tenis cu baloane. Paletele le realizați din două farfurii plate, de unică folosință, la care veți lipi doua linguri de lemn (cu scotch).

24. Udați florile împreună.

25. Jucați-vă de-a bătaia cu pernele.

26. Jucați-vă de-a doctorul și pacientul. Lasă-ți copilul să te consulte, să-ți bandajeze mâna, piciorul, să-ți ia temperatura, să te ungă cu o cremă miraculoasă. Astfel, îl poți învăța cum să se ferească de accidente și ce trebuie să facă în cazuri de urgență.

27. Jucați-vă de-a coaforul. Lasă-ți copilul să te pieptene, să-ți prindă clame în par. Coafati împreună păpușile.

28. Faceți baloane de săpun. Baloanele vor zbura și copilul va alerga după ele să le prindă. O adevărată distracție.

29. Gustă și ghicește. Prin acest joc îl poți convinge pe cel mic să mănânce, sau să guste diferite mâncăruri pe care trebuie să le ghicească.

➡️Gustări hazlii

30. Faceți împreună jogging, yoga, „balet”, sport.

31. Uitați-vă în albumele de familie și povestiți despre momentele surprinse în poze.

32. Realizați animalute din șosetele fără pereche.
Iată o idee de iarnă: om de zăpadă și Moș Crăciun din șosete.

33. Jucați-vă cu baloane.

34. Faceți ședințe foto,. Selfie-uri

➡️Cum să-ți realizezi singur o rama foto

➡️ Ramă foto decorată cu jucării kinder

📍pentru vizionarea filmulețului, click de două ori🤗pe imagine.

35. Citiți sau ascultați povești înainte de culcare. ➡️Povești audio cenzurate

36. Asortați nasturei. Ai nevoie de câteva coli, pe care să desenezi cu ajutorul unui marker: cercuri, linii drepte_zig-zag_ spirale. Cel mic va trebui să așeze nastureii după: culoare, mărime, formă. Oportunitățile acestei activități: creativitate, imaginație, dezvoltarea motricitatii fine și o mai bună coordonare ochi-mâini. ➡️Motricitate fină-activități copii

37. Creați un joc de îndemânare. Aveți nevoie de: un capac de la o cutie și o mingiuța. Realizați o gaură în mijlocul cutiei, prin care sa iasă mingea.

38. Faceți mărțișoare din: diferite semințe, paste, hârtie colorată, agrafe de birou, nasturi, ață. ➡️Mărțișoare handmade

➡️Cum sa faci un mărțisor gigant

➡️Cum sa faci mărțișoare din materiale reciclate

➡️Mărțișoare tradiționale handmade

39. Împodobiți împreună bradul în seara de Ajun.

40. Colorați/pictați ouă de Paște cu acuarele, prin tehnica șervețelului, cu oja.,cu carioci, lipind abțibilduri.

41. Ziceți ghicitori. Realizați împreună ghicitori. ➡️Aici, Ghicitorile Mariei

42. Jucați-vă cu lego. Lego duplo oferă multe beneficii, are rol educativ, ajuta imaginația celui mic. Construiți, sortati forme/dimensiuni, creați o reacție în lanț, combinați lego cu plastilina, învățați cifrele și literele, sortati/învățați culorile.

43. Vă jucați „rece, cald, fierbinte!”. Ascundeți, pe rând, câte o jucărie iar celălalt trebuie să o găsească după indicațiile: rece, cald, fierbinte! În funcție cât de aproape sau departe este de obiectul ascuns.

44. Faceți felicitări persoanelor dragi: pentru zilele onomastice, de Paște, de Crăciun. Tăiați, lipiți și decupați. Puteți chiar să personalizați felicitarea prin amprentarea mâinii celui mic, în interiorul felicitării.

45. Jucați-vă ursulețul doarme.

47. Faceți nisip kinetic și Jucați-vă. Este un nisip cu o textură fină și moale, din care puteți modela o mulțime de forme.

Rețetă: 100g nisip fin, o lng. de amidon, o lng. de detergent de vase, apă, colorant alimentar, un castron, un tel/lingură.

Amestecă nisipul cu amidonul, adaugă detergentul de vase (lichid), apoi adaugi apa și amesteci până obții consistența dorită. Picură colorantul alimentar, amestecă din nou și lasă compoziția 2 ore la uscat. Apoi, spor la modelat!

48. Jucați-vă de-a detectivul. Realizați împreună un binoclu din doua role de carton rămase de la hârtia igienică. Le pictați și le lipiți una lângă alta. La final la capete le veți lega cu un șnur. Acum binoclul este numai bun să porniți cu el în urmărire😁

49. Faceți activități distractive despre microbi. Copiii învăța cel mai bine, dar, și ușor prin joacă. Iată 3 idei să explorați „lumea microbilor”:

➡️Activitate aplicativa copii-despre microbi

50.Faceți experimente. (ex. Un vulcan care erupe) Ai nevoie de: Oțet, apă, colorant alimentar, detergent de vase. Găsiți toți pașii în video⬇️

📍pentru vizionarea filmulețului, click de două ori🤗pe imagine.

51. Jucați-vă de-a eroii. Fiecare intra în rolul unui erou preferat. Imaginați-vă că salvați lumea, că zburați, că aveți super puteri etc. Realizați accesorii, precum în poză ⬇️

52. Ladă senzoriala. Umple o ladă de plastic cu: orez, mălai, făina, boabe de fasole, porumb sau diferite paste. Oferă-i o lingură și lasă-l sa umple diferite recipiente (sub supravegherea ta), lasă-l să se joace cu mașinuțele: să încarce, să descarce cu ele.

53. Curse cu mașinuțe. Dacă aveți o bucată serioasă de carton, puteți realiza un traseu de curse. Traseul îl mai puteți realiza și pe covor, cu bandă izolatoare.

54. Realizați din hârtie avioane și luați-vă la întrecere!

55. Plantați fructe sau legume în grădină/ghiveci. Sarcina celui mic este să ude plantele și mami să le curețe.

◼️Petrece timp de calitate cu copilul tău! Bucurați-vă și prețuiți fiecare moment împreună!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și altor părinți!

2 gânduri despre „55 de activitati si jocuri distractive pentru copii. Idei-distractive, amuzante si educative. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

halloween
%d blogeri au apreciat: